Mindset & Onderpresteren
Dr. Carol Dweck (psychologe), is een van de belangrijkste onderzoekers op het gebied van motivatie., zij ontdekte 30 jaar geleden de Growth en de Fixed Mindset.
Wat verstaan we nu precies onder de term 'Mindset"?
Een 'Mindset' is een manier van denken of een mentale houding die iemand aanneemt.
Deze manier van denken hangt samen met 3 belangrijke componenten:
- Je identiteit; hoe zie jij jezelf
- Je overtuigingen; waar geloof jij in
- Je mentale reacties; hoe jij reageert
Identiteit: Het beeld dat door jezelf gevormd wordt door gedachten in je hoofd. Gedachten die naar binnen gericht zijn.
Overtuigingen: Dit zijn gedachten/overtuigingen over alles en iedereen om jou heen.
Mentale reacties: De verschillende mentale reacties die mensen om je heen hebben over dezelfde situaties/onderwerpen.
Het is je Mindset die bepaalt hoe je denkt en reageert en daarmee de acties die je uitvoert. Het is de kern van alles; gedachten, acties en uitkomsten/resultaten in je leven,.
Deze Mindset wordt gevormd door de ervaringen die jij opdoet. Denk hierbij aan je achtergrond, je cultuur en hetgeen je (on)bewust meekrijgt en leert vanuit mensen uit je omgeving. Alle informatie die je hersenen binnenkrijgen via je zintuigen en de eigen interpretatie die hier overheen gaat.
Een Mindset staat nooit vast, deze wordt gedurende je leven gevormd.
We spreken over 2 typen Mindset: De op groei gerichte (Growth) Mindseten de statische (fixed) Mindset. Dat er twee typen onderscheiden worden, betekent niet dat een kind automatisch één van de twee typen heeft. Dit kan per ontwikkelingsgebied verschillen.
Growth Mindset: Je gaat uitdagingen eerder aan en ga je zelf op zoek naar uitdagingen om jezelf te verbeteren.
Fixed Mindset: Hierbij ga je zo min mogelijk uitdagingen aan en voer je het liefst alleen taken uit waar je goed in bent. Dit uit zich uiteindelijk in 'onderpresteren'.
Kan een Mindset veranderen?
Dat kan!. Als je (je) Mindset verandert heeft dat een positief effect op motivatie en prestaties.
Bij sommige kinderen (0-99 jaar!) is de Fixed Mindset echter de stem die veruit het hardste of meeste spreekt. We kunnen leren om de Growth Mindset meer stem te geven., Maar de overgang van een Fixed naar een Growth Mindset is niet eenvoudig. Alles wat het kind eerder het liefst vermeed, zoals uitdagingen aangaan, fouten maken en inspanningen leveren, moet het nu ineens omarmen. Dat is best spannend en gaat niet vanzelf. Daarom kan een kind uw hulp en geduld er goed bij gebruiken.
Mindset en mijn werk als expert
Tijdens mijn observaties en coaching richt ik mij op de mindset van het kind. Deze mindset zegt veel over hoe het kind zich opstelt in de groep, in de gezinssituatie en in het contact met anderen. Deze mindset belichaamt het hele 'zijn' van het kind en dient daarom voor mij als uitgangspunt van de begeleiding.
Indien noodzakelijk probeer ik samen met de ouder e/o mede-opvoeder van het kind te kijken naar de mogelijkheden een Fixed mindset om te buigen naar een Growth mindset door middel van het aanreiken van uitdagend ontwikkelmateriaal en via spel- en diverse coachingstechnieken..
Additioneel kan ik met behulp van mindfullness oefeningen, yoga en ademhalingstechnieken eventuele onderliggende spanning en angsten leren los te laten e/o onder controle te krijgen.